top of page

STUDIU DE INSORIRE

Studiul de insorire constă intr-o documentatie scrisa si concluzionata într-un şir de imagini grafice 3D realizate in datele de 21 iunie respectiv 21 decembrie, care prezintă situaţia umbrelor proiectate de constructiile propuse pe pereţii cladirilor existente alaturate. Imaginile sunt făcute din oră în oră, la orele fixe, de la răsăritul soarelui până la apus. Imaginile grafice vor fi analizate într-o parte scrisă, şi concluzionate referitor la caracteristicile obiectului studiat.

Umbrirea imobilelor se efectueaza fără a include exact modelul peisajului înconjurător. Includerea corpurilor de clădiri învecinate este  necesar pentru a depista orele în care acestea cauzează umbrirea zonei studiate.

Alte obstacole mai îndepărtate deranjează foarte puţin însorirea spaţiilor studiate - putând fi aduse în discuţie numai în prima oră după răsărit şi respectiv înainte de apusul soarelui.

Schimbările ulterioare în construirea zonei - clădiri noi, plantaţii, garduri, etc. - pot avea efecte greu de apreciat asupra situaţiei de însorire a clădirilor studiate.

Se va  lua in consideratie geolocalizarea amplasamentului, pozitionarea directiei Nord dar si tipul luminii - directa, difuza sau reflectata (ultimul tip este un parametru de neglijat in intocmirea studiului).

Un studiu de insorire bine realizat va furniza soluții optime pentru ambele părți - beneficiarul noii construcții, beneficiarii construcțiilor existente.

Cadrul legislativ de referinta: OMS 119/2014 si modificarile acestuia aduse prin OMS 994/2018; prevederile legale sunt ca orice cladire, in toate camerele de locuit trebuie sa beneficieze de minim 1h si1/2 ore de lumina naturala directa la momentul solstitiului de iarna.

MAI JOS SUNT PREZENTATE EXTRASE DIN DOCUMENTATIILE STUDIILOR DE INSORIRE (ANEXE 3D)

Tarife: De la: 220-400 EURO

bottom of page